כיצד לבחור את רפידות הבלם הנכונות?

 

Smiley face

בלמים ברכב - מערכת בטיחות אקטיבית המבטיחה את הטיפול והבטיחות של כל משתמשי הדרך. לכן בחירת הרכיבים של מערכת הבלמים דורשת גישה אחראית.

מתי מתבצעת החלפת כריות הבלמים (שהם בעצם רפידות בלמים)?

כמו חלקי בלאי האחרים, רפידות הבלמים נבדקות (ומוחלפות) בהתאם לתקנות. הבדיקה מתבצעת בתדירות של 1-2 פעמים בשנה, ובתנאי הפעלה רגילים זה מספיק כדי לא לפספס את רגע הבלאי המלא שלהם.

הבלאי הקריטי נקרא שארית שכבת החיכוך בעובי של 1.5-3 מ"מ, אך יש לקחת בחשבון מספר גורמים בבדיקה:

  • אם שכבת החיכוך ממוקמת על המצע, מדד השחיקה הקריטי יהיה גבוה יותר (3 מ"מ), שכן למצע עצמו אין את מקדם החיכוך הרצוי ואינו יכול לפעול למעשה כגורם הבלימה. אם שכבת החיכוך קבועה על בסיס מתכת, עוביה הקריטי יהיה פחות מ -1.5 מ"מ.

Smiley face

בלאי רפידות בתוף (למעלה) בדיסק (למתה).

  • אם במהלך ההחלפה הקודמת, הדיסק התחלף יחד עם הרפידות, הפקה שלו לא תהיה גדולה מדי. אם הדיסק בלוי מאוד, הרפידות נמחקות בצורה לא אחידה, ואפילו בעובי מספיק של שכבת החיכוך מצד אחד, עדיין יש להחליפן.סגנון נהיגה. 
  • הבלמים נשחקים כשנוהגים באגרסיביות (אלה שאוהבים לנסוע מהר ולעצור בפתאומיות), כמו גם בעת הובלת סחורות או גרירת נגררים. למכונית טעונה יש יותר אינרציה, וכאשר בלימה, העומס על דיסקי הבלמים והרפידות עולה בצורה משמעותית.

יש להחליף רפידות יחד עם דיסק הבלם, גם אם הם עדיין לא שחוקים. חספוסים וחריצים נוצרים מהעבודה על הבלוקים, והנחת חסימת כזו על דיסק חדש פירושה שמובטח להרוג אותו.

תכונות המבנה:
כשאתם בוחרים רפידות בלמים, עליכם לשים לב לאפשרות להתקנת חיישן בלאי אלקטרוני היצרנים מצביעים על תאימות או תאימות של רפידות הבלם עם החיישן (אלקטרוני). החיישן עצמו כלול בערכה או נרכש בנפרד, במידת הצורך. בדגמים אחרים של רפידות ניתן להתקין חיישן-מכאני פשוט - לוח מתכת שמתחיל לחרוק כאשר שכבת החיכוך הגיעה למינימום.

   
 קרון הפעולה של חיישן השחיקה האלקטרוני (משמאל) ומכני (ימין).

שכבת החיכוך מהודקת לבסיס המתכת בשתי דרכים: על ניטים או עם דבק.

האפשרות השניה טובה יותר: כאשר כרית (לפידת הבלם) נשחקת עד לניטים, הן מתחילות לשרוט את דיסק הבלם. כעת רוב היצרנים משתמשים בדבק לייצור רפידות לבלמי דיסק, אך עדיף לבחור רפידות בלמים תופיים ללא הרכבה ממתכת.

    Smiley face

כיצד לבחור את רפידות הבלם הנכונות?

בחירת הרפידות, כמו גם רכיבים אחרים במערכת הבלמים, נעשית בהתאם לעומס המתוכנן. ראשית, ההתייחסות תהיה למאפייני המכונית: ככל שמשקלו חזק יותר והמנוע חזק יותר, כך העומס על מערכת הבלמים גדול יותר. בהקשר זה, הדרך הראשונה לבחור נכון היא באמצעות מספר שילדה.

עיקרון דומה משמש בבחירת רפידות לפי נתוני רכב: יצרנית, סוג גוף, גודל וסוג המנוע, שנת ייצור - כל הפרמטרים הללו נלקחים בחשבון בעת הבחירה. וכמובן, לכל נהג יש העדפות משלו בחומרים או במותגים, והמוכר (מנהל החנות) יונחה לפי רצונו של הקונה.

בחירת המותג

מרכיבי מערכת הבלמים דורשים גישה אחראית בכל השלבים: 

החל בבחירת חנות עד לשליטה על בלאי והחלפה בזמן. זה לא המקרה כשאתה יכול להיות קצת "חמדן". 

החלקים הטובים ביותר הם תמיד מותגים מקוריים (OEM). כאשר קונים רפידות כאלה, הקונים נתקלים לפעמים ב"כמות האבק" המוגברת שלהם - כמות גדולה של רובד שחור, שמתקלף מעל פני הרפידות. ככלל, הדבר נובע מנוכחותה של שכבה מעלימה עליונה עם תוכן גרפיט גבוה, הנחוץ להפעלת הבלוקים המהירה ביותר.

יצרנים המייצרים מוצרים באיכות הגבוהה ביותר, כמעט זהים למקוריים: TRW (גרמניה), Textar (גרמניה), Brembo (איטליה), Ferodo (בריטניה).

מותגים מוכרים בשוק: Roadhouse ו Remsa (ספרד), Meyle (גרמניה), Bosch (גרמניה), LPR (איטליה).

קטגוריית תקציב, איכות נורמלית במחיר נמוך: ABE (פולין), Ashika  (איטליה), Profit (צ'כיה).

האם זה יקר או זול?

אפילו ברפידות מאותו סוג (למשל עם שכבת חיכוך אורגנית או מתכתית), אך של מותגים שונים, יש הבדל מחירים משמעותי (פי 2-3 מההפרש). 
מה הסיבה להפרש כזה במחיר?

בניגוד לאמונה הרווחת, זה לא "תשלום יתר על המותג": הרפידות מקבלות מחיר גבוה בגלל חומרים יקרים הכלולים בהרכב. לדוגמא, תוספי קגל הופכים רפידות פחות אגרסיביות כנגד מתכת דיסק בלם ובאותה עת עמידות יותר לחימום יתר. אבל קבלר ורכיבים דומים אחרים יקרים למדי.

רפידות בלם באיכות גבוהה לא ישמשו רק זמן רב ויעבדו בשקט, אלא יש להם גם את המאפיין של מה שמכונה התקדמות הטמפרטורה.

עכבה מתקדמת (התקדמות תרמית של הרפידות) - עלייה בצמיגות חומר החיכוך עם עליית הטמפרטורה. בפועל זה בא לידי ביטוי כשיפור באיכות הבלימה באותה דרגת לחיצה על דוושת הבלם. בעוד הרפידות קרות, הבלימה איטית, אך ככל שהם מתחממים (1-2 שניות), הדבקה שלהם למתכת הדיסק עולה, מה שאומר שכוח הבלימה עולה. מאפיין זה של הרפידות משמש במהלך בלימת חירום ולעיתים קרובות הופך לגורם מכריע בסיוע למניעת תאונות.

יש מונח הפוך - "נבילה", כלומר ירידה במקדם החיכוך במהלך החימום, מה שקורה לעתים קרובות עם רפידות באיכות ירודה. זו יכולה להיות הפתעה לא נעימה עבור הנהג, לא רק במצב קיצוני, אלא פשוט בזמן עצירה ברמזור.

מקור:https://dok.dbroker.com.ua